Historisch Tafelkleed

Schuif aan en neem een kijkje in de geschiedenis

Click here for English information on the History Tablecloth.

Met het Historisch Tafelkleed en de bijbehorende tablet-app verander je elke willekeurige tafel in een interactieve foto ervaring vol herinneringen. Het tafelkleed toont een luchtfoto van een dorp, wijk of  ander lokaal gebied. De tablet vormt een ‘magische lens’ waarmee foto’s uit de recente geschiedenis zichtbaar worden op de plek waar ze zijn gemaakt. Elke foto kan met de tablet van de kaart worden opgepakt om alleen of met anderen aan de tafel te bekijken en herinneringen op te halen.

Met het Historisch Tafelkleed en de bijbehorende tablet-app verander je elke willekeurige tafel in een interactieve foto ervaring vol herinneringen.

Een flexibele historische tafel vol archief foto’s

Op veel locaties worden rijke historische fotoarchieven bijgehouden. Sinds de digitalisering van deze archieven is er door ons en anderen gezocht naar nieuwe manieren om deze inhoud met het grote publiek te delen. Daarbij is het idee voor een interactieve multimedia tafel niet nieuw. Binnen de ontwerpwereld kent deze zelfs al een behoorlijke geschiedenis. Voorgangers werden vaak met veel enthousiasme (en prijzen) ontvangen vanwege mogelijkheden bij bijvoorbeeld het bestrijden van sociale isolatie en behandelen van dementie. Tot nu toe ging het hier echter altijd om interactieve opstellingen van relatief grote omvang en met dure technische oplossingen, zoals grote touch screens.

Historisch Tafelkleden vol persoonlijke verhalen uit de gemeente Rheden.

Het Historisch Tafelkleed maakt slechts gebruik van een op maat gemaakt tafelkleed en tablet app en is daardoor makkelijk mee te nemen en te gebruiken op iedere tafel. Met behulp van augmented reality is er een fysieke ervaring gecreëerd waarbij je de inhoud verkent op een manier die heel natuurlijk aanvoelt voor zowel ervaren als onervaren tablet gebruikers.

Historisch tafelkleden van Rotterdam en Veluwezoom

Tot nu toe is een Historisch Tafelkleed gemaakt voor de wijken Delfshaven en Overschie in Rotterdam, Krimpen aan den IJssel en de gemeente Rheden. De tafelkleden worden bij zorginstellingen van Laurens gebruikt bij dagbesteding en reminiscentietherapie.

IMG_9668

Bewoners en vrijwilligers bekijken samen de Historisch Tafelkleed foto’s en halen herinneringen op bij woonzorgcentrum Den Hoogenband in Overschie. Van links naar rechts: mevrouw Landman, De Penning en Dankers.

Meer informatie

Het Historisch Tafelkleed is een eigen product van Hoog+Diep. Heeft u interesse om het naar uw wijk of stad te brengen, neem dan contact op met Pieter Diepenmaat: pieter@hoogendiep.nl